De spelregels van Padel

De spelregels van padel zijn eenvoudig! Bij Padel Arena Zeist is er een gastheer of dame aanwezig die alles van padel weet en je graag uitlegt hoe je padel speelt. Wil je goed voorbereid de baan op? Lees hier dan alles wat je moet weten over de spelregels van padel of bekijk de video.

Bekijk de video

Padel spelregels

De spelregels van padel zijn gemakkelijk te leren. Padel Arena Zeist staat klaar om je te helpen. Laten we beginnen bij de basis: padel speel je met z'n vieren, twee tegen twee. Het padelveld is een klein kunstgrasveld van 10 bij 20 meter, omringd door wanden van hekwerk en glas. Vanwege de omheining rond de baan wordt het veld ook wel de kooi genoemd. In het midden van het padelveld hangt een net waar je de bal overheen moet slaan richting de helft van je tegenstanders.


Om te bepalen wie de padelwedstrijd mag beginnen, kan je een Spaanse toss spelen. Bij de Spaanse toss moet elke speler de bal eenvoudig naar de tegenstander spelen totdat iedereen de bal één keer heeft geraakt. Na deze toss mogen de spelers proberen punten te scoren. Als jouw team wint, mogen jullie beginnen met serveren.


Spelregels van het serveren bij Padel

Padel begint met de service. De speler die mag beginnen, serveert de eerste bal altijd vanaf de rechterkant van het veld. De speler moet de padelbal eerst op de grond laten stuiteren achter de servicelijn voordat hij de bal naar de overkant slaat. Ook moet de voet van de serveerder achter de servicelijn staan bij het slaan van de bal. Tijdens de padelservice mag de bal niet boven de navel worden geslagen. De padelbal moet diagonaal naar de overkant van het net worden gespeeld, binnen het servicevak. Pas na de stuit in het servicevak mag de tegenstander de bal terugslaan. De bal mag na de stuit in het servicevak wel tegen het glas stuiten, maar niet tegen het hekwerk. Als je net vanaf de rechterkant van het veld hebt geserveerd, moet je de volgende service vanaf de linkerkant van het veld serveren. Dit wissel je steeds af.

 

"Ik probeer altijd de bal in het hoekje van het servicevak te mikken. De bal via de glaswand terugslaan is lastig voor de tegenstander!"


Het serveren bij padel gaat niet altijd in één keer goed. Geen zorgen, want je krijgt altijd nog een tweede kans. Als de bal het net raakt tijdens het serveren, maar de service verder aan de regels voldoet, noemen we dit een 'let'. Je mag opnieuw serveren, en dit telt niet als een verloren servicebeurt. Als de bal echter het net raakt en niet in het servicevak belandt of als je een andere fout maakt tijdens het serveren, telt dit wel als een foute servicebeurt.


De spelregels van padel vereisen dat je de bal onderhands serveert.


Spelregels tijdens de Padel rally

Na de service begint de padelrally. Tijdens de rally mag de bal maar één keer de grond raken aan jouw kant, anders gaat het punt naar de tegenstander. Na de retour van de service is het toegestaan om de bal direct terug te slaan, zonder dat deze jouw helft heeft geraakt. De bal moet eerst de grond raken voordat hij de glaswand of het hekwerk raakt. Je mag de padelbal ook via het glas aan jouw kant van het veld terugslaan. Als je de bal via het hekwerk terugslaat, krijgen de tegenstanders een punt. Als de bal buiten de kooi wordt geslagen, moet je snel rennen, want je mag proberen de bal weer in het veld te slaan. Padel kan snel gaan, en soms is het lastig te bepalen of de bal eerst de grond heeft geraakt of de glaswand. Als jij en je tegenstander niet zeker weten of er een fout is begaan, speel je een 'let' en wordt de service opnieuw gespeeld.


Puntentelling van Padel

De puntentelling van padel is hetzelfde als bij tennis: game, set en match! Bij het begin van de wedstrijd starten beide teams met 0 punten. Het eerste punt levert je 15 punten op, het tweede punt 30 punten, en het derde punt 40 punten. Als je het vierde punt wint, heb je een game gewonnen. Na de eerste game wissel je van speelhelft. Daarna wissel je om de twee games.


Bij een gelijke stand van 40-40 wordt dit 'deuce' genoemd. Om de game te winnen, moet je twee opeenvolgende punten scoren na deuce, zoals bij tennis. In padel wordt vaak een 'golden point' gespeeld. Bij een golden point wint het team dat het punt na de deuce-stand van 40-40 scoort. Voordat de wedstrijd begint, kun je afspreken of je met een golden point speelt of met een verschil van twee punten.



Om een set te winnen, moet je zes games winnen met een verschil van twee punten ten opzichte van je tegenstander. Als de sets gelijk staan op 6-6, speel je een tiebreak tot zeven punten. Je wint de wedstrijd en dus ook de padelwedstrijd als je 2 sets hebt gewonnen.

Als er een derde set nodig is om de winnaar te bepalen, kun je kiezen tussen het spelen van een volledige derde set of een supertiebreak. Een supertiebreak wordt gespeeld zoals een normale tiebreak, maar gaat tot 10 punten.


Spelregels van Padel in praktijk brengen

Nu ben je volledig voorbereid om een potje padel te spelen! Heb je zin om bij Padel Arena Zeist te komen padellen? Boek dan hier je baan. Mocht je nog steeds vragen hebben over de spelregels van padel, maak je geen zorgen! Bij de Padel Arena Zeist staat er met grote regelmaat een gastheer of dame klaar om je op weg te helpen. Mocht je een afspraak willen maken, neem dan contact met ons op. Als je liever eerst één of meerdere lessen van een van onze trainers wilt volgen om je techniek te leren of te verbeteren, bekijk dan onze padellessen.

Share by: